Tuesday, October 6, 2009

Laksa Johor

Hari ini daku hendak berkongsi resepi laksa johor..

Bahan A
1 peket spaggeti (direbus & ditos)
1 kg ikan kembung / ikan tenggiri
500 ml santan
air ( kalau nak berkuah lebihkan air)
Minyak untuk menumis
3 sudu kerisik (kalau tidak mahu guna pun boleh)
Daun kesum
asam keping
garam


Bahan B
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit lengkuas
20 biji cili kering
2 batang serai

*Kisar semua bahan B

Bahan C
5 biji telur (direbus)
cili padi*
kobis*
kacang pajang*
sambal belacan
Limau Kasturi

Bahan bertanda (*) dihiris.

Caranya:
Rebus ikan kemudian isinya dikisar kemudian ketepikan.Tumis semua bahan B sehingga terbit minyak.Masukkan isi ikan yang telah dikisar, asam keping dan sedikit air.Kacau sehingga sebati.Kemudian masukkan kerisik dan santan.Biarkan sehingga masak.Akhir sekali masukkan garam secukup rasa & daun kesum.Kacau sehingga semua bahan sebati.KUAH DAH SIAP..... :)
Dihidangkan bersama speggeti & bahan C.

Sorry la yer kalau penggayaan bahasa yang digunakan kurang menarik...

2 comments:

azieazah said...

Terimakasihhhh.... Terimakasihhhh....

Takper pasal bahasa, sbb leh paham punya... Nak kene try nihhh...

Syira said...

SELAMAT MENCUBA..Kalau sedap masak lagi tapau bwk ypn..hehehe